top of page
Search

ŠKOLE U AKCIJI ZA RECIKLAŽU

Povodom Svjetskog dana reciklaže koji se obilježava 18. marta 2022. godine, Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) i Crnogorsko društvo ekologa (CDE) su pozvali sve osnovne škole u Crnoj Gori da se priključe specifičnom pozivu na akciju (Call To Action) pod nazivom “Škole u akciji za reciklažu”.
Call To Action “Škole u akciji za reciklažu” realizuje se u okviru projekta “BioVal – biološka raznolikost“, koji finansira Evropska unija (EU), a kofinansiraju Vlada Crne Gore i Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija. Sadnice doniraju CZIP kroz BioVal projekat i Crnogorsko društvo ekologa (CDE) kroz projekat očuvanja skadarskog hrasta koji je podržan od Fonda za kritično ugrožene ekosisteme (CEPF).

Cilj aktivnosti “Škole u akciji za reciklažu” je podsticanje djece na aktivno razmišljanje o životnoj sredini u kojoj odrastaju i načinu održavanja životne sredine funkcionalnom, zdravom i čistom, a kroz buđenje kreativnosti.

Zadatak akcije je bio da djeca koja će učestvovati u ovoj akciji naprave školski tim, te da kreativno prikažu reciklažu u školi, a proces realizacije aktivnosti da snime, fotografišu, urade pano i slično .

Pristigle kreativne materijale školskih timova su ocjenjivali predstavnici CZIP-a i CDE-a, a one najbolje su nagradili sadnicama prilagođenim lokacijama škole.

Koordinator školskih timova bila je nastavnica biologije,Bešković Suada, a učenici odjeljenja: VI 5, VI 6, VI 7, VI 8, VIII 2 i VIII 6 su dali svoj doprinos akciji tako što su napravili ukupno 38 radova. Nagrađeni su radovi koji su napravili učenici odjeljenja VIII 2 : Grbović Natalija, Mikulandra Luka, Biočanin Viktorija i Janković Iva. A najkreativniji radovi su: reciklirana gitara, reciklirani držač za salvete, držač za olovke i reciklirani muzički instrumenti.

JU OŠ "Drago Milović"

prozirni.png
bottom of page